Segítek visszaállítani az elveszett adataidat!

BLOG

Minden kornak megvolt a saját aranya, a mai korban digitális adataink jelentik az egyik legfontosabb értéket számukra. Persze nem volt ez mindég így és nosztalgiával gondolhatunk a 20 évvel ezelőtti időkre, amikor még a mobiltelefon és az informatika is csak egy „sznob úri passziónak” gondolták. Emlékszem a 90-es években susogó nadrágos pénzváltó maffiózóra, aki a Váci utcában cipelte az aktatáska mérető méregdrága Motorola 450 telefonját, éppen sérvet nem kapva. Vagy arra is, amikor egy középiskolába mindössze néhány számítógép jelentette az informatika oktatást, szinte mutatóban voltak csak számítógépek.  

Tovább olvasom

Adatvesztés után gyakori kérdés, hogy mi a legbiztonságosabb módja adataink tárolására? A biztonsági másolat fájljainkról létfontosságú, amit sokáig csak helyi adathordozóra (szerver, külső USB lemez, pendrive, DVD, stb) volt lehetőség biztonsági másolatot készíteni. Manapság az adataink növekedése és az időnk szűkössége miatt nem tudunk kellőképp odafigyelni arra, hogy bármilyen rendszerességgel biztonsági másolatot készítsünk digitális adatainkról. Jelenleg a felhő alapú adattárolás (cloud) a legbiztonságosabb helye adatainknak (pl. Dropbox, Google Drive, One drive, stb). Ennek lényege, hogy az általunk definiált könyvtárak tartalma folyamatosan szinkronizálódnak a cloud szervereire számítógépünkről.

Tovább olvasom

Ebben a bejegyzésben az adatmentés területén elvárható eredményt, a jó és a rossz adatmentés fogalmát körüljárva szeretném segíteni ügyfeleimet a tisztán látásban.

Adatmentéssel, adatmentő szakemberekkel vagy céggel jó esetben csak életében csak egyszer találkozik az ember, ezért erről a területről és az elvárható munka eredményéről nincs gyakorlati tapasztalatunk.Ugyanez vonatkozik az adatmentésre fordított időre, ami néhány naptól akár több hét is lehet, illetve a megmentett adatállomány minőssége (adatok konzisztenciája) is lényeges. Adatvesztéskor kapkodva keressük a megoldást, ismerősöket és barátokat kérdezünk a tapasztalatokról, majd rábízzuk magunkat az internet információs tengerére.

Ügyfeleim gyakran már előre felteszik a kérdést, hogy a sérült lemezükről előre megjósolható-e a sikeresen menthető adatok mennyisége? A válasz egyértelműen az, hogy az adatmentés sikere nem jósolható meg előre, ez az esetek nagy részében és konkrétan csak a munka előrehaladtával derülhet ki. Ez azért van, mert egy hagyományos merevlemez (tehát nem SSD) az elektro- mechanikus eszközök csúcsának is tekinthetőek, épp ezért rendkívül összetetten és bonyolultan működnek. Egy ilyen utlrafinom mechanikus eszköz majdnem úgy működik, mint egy élő szervezet! 

Tovább olvasom

Az alábbi zsaroló vírustámadás manapság sajnos egy klasszikus eset, ami egy cég fájl és adatbázis szerverét. A zsaroló vírus (ransomware) a cég Windows szerverén kikapcsolta a vírusirtót, majd percek alatt lefuttatta magát egy speciális egyedi titkosítási kulccsal, amely titkosította a szerver fájljait. A fájlok nevei ugyan megmaradtak, de a fájl típus (kiterjesztés) kiegészült a vírus által létrehozott fantázia megnevezés szerepeltek, az alábbi módon: „2014-03-beszállítók_ügyfélnyilvántartás.xlsx.id-9803065371_help_restorefiles.info”

Mivel a szerver adatállományáról nem volt mentés és a titkosított fájlokat lehetetlen volt visszakódolni, ezért a károsult felvette a kapcsolatot a zsarolókkal, majd csak több bitcoin árán sikerült vissza szerezni az adatokat (2017 februárban 1 bitcoin még 310.000 Ft volt). Sokszor hallottam, hogy ilyenkor semmiképp ne fizessünk a zsarolónak, mivel ezzel a nemzetközi terrorizmust és a kábítószer kereskedelmet támogatjuk, és ez igaz is. Persze azt már senki sem mondja el, hogyan is szerezhetnénk vissza pótolhatatlan fájljainkat…   

Cégünk sikerrel oldott meg több hasonló esetet, amikor wanna cry, cryptolocker, teslacrypt, cryptowall vírussal fertőzött fájlokat kellett helyreállítanunk.

Tovább olvasom

Az alábbi demonstrációs videón egy megbontással járó adatmentést mutatunk be, egy speciális fejleszedő szerszámmal. Ez az eszköz nélkülözhetetlen egy sikeres író-olvasó fej cseréjéhez:

Az adatmentő szakmában gyakori eset, hogy a lemezt meg kell bontani. Ilyenkor a szakembernek rendkívül hálátlan feladat az, ha egy már egy máshol és házi körülmények között megbontott lemezzel kell dolgoznia. Jó esetben szakszerűen és tiszta (labor) térben történik a lemez fedél eltávolítása, de az esetek nagy részében sajnos házi körülmények között, amatőr eszközökkel történik a eszköz megbontása. A szakszerűtlen körülmények és speciális szerszámok hiánya nagyban rontja a sikeres adatmentés esélyét is, aminek hatására jelentős por és újlenyomat, illetve újabb fizikai sérülések kerülnek a lemeztányér felületére. Magyarországon csak néhány adatmentő cég rendelkezik erre a célra kialakított profi clean room –al és eszközökkel (pl. fejleszedő szerszámmal, adatmentő rendszerekkel, stb.), de a hozzánk elkerült lemezek nagy részében sajnos nem álltak rendelkezésre ezek az alapfeltételeket.

Miről ismerhető fel az, hogy a lemezt már megbontották? Ha kiváncsi vagy a részletekre, nyomd meg a "Tovább Olvasom" -gombot! 

Tovább olvasom
Kérj ajánlatot!
Munkanapokon 3 órán belül visszahívunk!
Ajánlatot kérek!