Túl azon, hogy egy zsarolónak undorító és rendkívül kockázatos elkezdeni fizetni, egyáltalán nem ismert a vége, hogy meddig fogja zsarolni majd az áldozatát. Ezért a fenti eset semmiképp sem szolgáljon példának, de itt sajnos csak a fizetés volt az egyedüli megoldás. Nyilván a károsultak csak halványan reménykedhettek, hogy a váltságdíj elutalása után tényleg megkapják a dekódoló programot. A szoftvert végül emailben megkapták, a fájlok helyreállítása megtörtént és a munka több nap leállás után ismét folytatódhatott.

Mit lehet tenni zsaroló vírusok ellen?
A baj megtörténte után gyakorlatilag semmit, de pár ökölszabály betartásával előre megelőzhetjük a hasonló eseteket. A szabályokat 3 lépésben szedtem össze, amik az alábbiak.

  • Rendszeres adatmentés fontos fájljainkról.
  • Windows frissítések (update) bekapcsolása.
  • Fizetős vírusirtók használata (Kaspersky Antivírus, Sophos, Symantec, stb)

Rendszeres adatmentés:
Manapság rengeteg adatmentő szoftver áll rendelkezésünkre, akár az ingyenes vagy a fizetős (egyszer pár ezer forintos) kategóriából. Ezek közül az egyik legjobb a Macrium Reflect, amelynek már az ingyenes verziójában is professzionális adatmentési megoldás. Ezzel a programmal a gépünk teljes adatállományát plusz az operációs rendszert egyetlen fájlba menthetjük. A mentés történhet rendszeresen automatikus időzítéssel, de akár csak adott alkalommal is elindítható. Az elkészült mentési állomány neve az aktuális dátumot is tartalmazza, amiből akár egyetlen fájlt is vissza tudunk állítani! A program laptop és asztali számítógép, de akár szerver környezetben is kiválóan használható. A Macrium Reflect adatmentő szoftvert az alábbi linkről bárki letöltheti ingyenesen:

https://www.macrium.com/reflectfree

Windows frissítések bekapcsolása:
Az operációs rendszerek mindegyikében, első sorban a Windows és Linux, de a MAC OSX rendszerek is tartalmaznak szoftveres hibákat. Ezeket a hibákat (nyitott logikai kapuk, rossz hibakezelés, stb.) használják ki a vírusok ezrei, és a fertőzés után használhatatlanná teszik gépünket. Az agresszívabb kártevők törölhetik, vagy legújabban egy zsaroló vírussal elkódolhatják sok éves munkánk eredményét. A vírusfertőzés megelőzésének fontos része, hogy az adott szoftvergyártó hibajavító frissítései mindég a legfrissebb legyen a gépünkön! Az átlag felhasználóban felmerül a kérdés, vajon miért hibás pl. egy Windows operációs rendszer? Egy szoftver fejlesztése rendkívül összetette munkafolyamat, aminek a vége a működés alatti tesztelés. A tesztelés viszont igazán soha nem lehet teljes, tekintettel egy program összetett működésére. A hibákra a gyártók „menet közben jönnek rá”, és a hibajavítás vagy automatikusan, vagy a cég weboldaláról letölthető. A Windows frissítéseket csak jogtisztán megvásárolt operációs rendszerek képesek letölteni, míg egy lopott Windows nem tudja frissíteni önmagát.

Vírusirtók, avagy az Oroszok már nem csak a spájzban vannak…
Megfelelő vírusirtó nélkül ma már elképzelhetetlen egy számítógép működése. Megfelelő védelem nélkül nem lehet Internet-re kötött gépet kockázat nélkül használni. A piac számtalan vírusirtót kínál, az ingyenesektől a fizetős verzióig. Erre a szoftverre viszont melegen ajánlott az éves pár ezer forintos licensz díjat nem sajnálni, mert az ingyenes vírusirtók gyakran még csak az alapszintű védelmet sem tudják biztosítani (figyelmeztető, vagy marketing üzemmódba működnek, stb.).

Az egyik legmegbízhatóbb vírusirtó az orosz illetőségű Kaspersky cég termékei, aminek már a legolcsóbb szoftverei is masszív védekezést biztosít. Évek óta tapasztalom, hogy a nemzetközi adatmentő szakmában is a professzionális szakemberek szinte mindegyike orosz származású.  A Kaspersky Antivírus mindegyik verziója ingyenesen 30 napos kipróbálást is ad, ami alatt teljes körű védelmet biztosít:

http://www.2f.hu/letoltes/probaverziok/kaspersky/